Call tracking: wat is dat en hoe werkt het?

Call tracking maakt het mogelijk om alle telefoontjes door te meten. Je komt hiermee niet alleen te weten hoeveel telefoontjes er waren, maar ook vanuit welk kanaal deze kwamen en hoe lang er is gebeld. Wanneer je het Google Ads kanaal meet kun je zelfs tot op het zoekwoordniveau inzien wat er heeft geconverteerd. Je hebt ook de mogelijkheid om na afloop het gesprek te beoordelen ( was dit een klant of iemand die naar informatie vroeg).

Voordelen van Call tracking

Online marketing staat bekend om alles meetbaar kunnen maken. Maar er is toch iets wat je niet kunt meten en dat zijn de offline inkomende telefoontjes . Door middel van call tracking is dit wel mogelijk en het brengt veel voordelen met zich mee:

  • Je hebt volledig inzicht in de waarde van je online kanalen
  • Marketing budgetten worden efficiënter ingezet
  • Online kanalen blijken door de inzet ervan vele malen waardevoller dan voorheen werd gedacht

Waarom Call tracking?

Stel je bent goed bezig met online marketing en je bent trots op je mooie advertentiecampagnes die je zojuist hebt gelanceerd. Na de lancering is het heel waardevol om inzicht te kunnen krijgen in hoeveel telefonische contactmomenten er worden behaald via dit kanaal. Maar hoe kun je dit meten. Als iemand het telefoonnummer belt dat hij/zij op zijn scherm ziet is het niet te achterhalen via welk kanaal hij/zij de website bezoekt, toch? Je raadt het al , Call tracking biedt de oplossing om Offline telefoontjes te koppelen aan online kanalen

Zoals je hier kunt zien gaat de voorkeur uit naar zoekwoord A omdat hier de meeste conversies op zijn gevallen door de online campagnes. Maar als je veder kijkt zie je dat zoekwoord C veel conversies heeft door telefoontjes. Dit had je niet kunnen weten zonder call tracking en dan had je waarschijnlijk zoekwoord C ook niet meer gebruikt omdat deze op het eerste gezicht het slechts leek maar door middel van call tracking heb je dus inzicht gekregen in de telefonische conversies.

Searchword calltracking

Hoe werkt het?

Klinkt allemaal heel leuk dat call tracking maar hoe werkt het nou eigenlijk. Om precies te meten hoe vaak er wordt gebeld, wordt er gebruik gemaakt van doorschakelnummers. Na het plaatsen van een tracking scriptje en enkele andere codes herkent het script de bron waar een bezoeker vandaan komt. Dus er kan bijvoorbeeld worden gezien hoe de persoon die belt aan het nummer is gekomen via een banner buiten op straat of via een advertentie in de krant, in een bus hokje etc. En deze informatie kun je dan weer gebruiken om een beter marketing strategie in te zetten.

Searchword calltracking